APM Meridianen methodiek nach Penzel.

De APM Meridianen methodiek is gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde.
Er wordt uitgegaan van precies gedefinieerde banen (meridianen) waarlangs de levensenergie stroomt, deze levensenergie stuurt alle functies van het lichaam aan.
Dhr. W. Penzel (Duitsland 1918-1985) ontwikkelde op deze basis een voor het Westen te begrijpen methodiek die ziekte als een verstoring van de stroom van de levensenergie definieert. Aangezien hij geen arts was mocht hij de huid niet passeren en werkte hij voornamelijk met een metalen staafje waarmee meridianen en acupunctuurpunten gestimuleerd worden. Met behulp van huidtasttechnieken kan de energetische status bepaald worden (ook bij klachtenvrije patiënten).

Doel van de methodiek

Het in balans brengen van de verstoorde energiestroom, waardoor de harmonie in het meridiaanstelsel tot stand wordt gebracht. Hierdoor kan het zelfgenezend vermogen van het lichaam zijn werk gaan doen.


Indicaties APM Meridianen methodiek

Functionele storingen van: het bewegingsapparaat, de spijsvertering, het urogenitale stelsel, het hormoonsysteem, het vegetatieve zenuwstelsel, de ademhaling en bloedsomloop.
Pijnen: hoofdpijn, rugpijn, gewrichtspijn, chronische pijn, migraine en reumatische klachten. 
Winterhanden, wintervoeten, chronische vermoeidheid, slapeloosheid en eczeem.
Door het versterken van het immuunsysteem is profylaxe goed mogelijk.
Ook is het ontstoren van littekens, voordat deze tot klachten kunnen leiden, aan te raden.

Ontstoren van littekens

Littekens kunnen de energiestroom verstoren. Zo kan bijvoorbeeld een litteken van een keizersnede niet alleen lokaal maar ook ‘op afstand’ verantwoordelijk zijn voor klachten. Vooral als de klachten zijn gekomen sinds het ontstaan van het litteken is de kans groot dat het litteken tenminste een deel van de oorzaak is. Meerdere littekens op of in het lichaam (bijv. botbreuken) kunnen elkaar hierbij negatief versterken. Dit valt vrij eenvoudig te behandelen door deze te ontstoren middels het therapiestaafje, en zo nodig te behandelen met littekencrème.