Wat is Ayurveda?

Ayurveda is de vijfduizend jaar oude natuurgeneeswijze uit India. Het woord Ayurveda betekent letterlijk levenshouding of levenswetenschap. Ayus is leven, Veda is kennis. Binnen deze geneeskunst nemen levenshouding, kruiden, voeding en allerlei vormen van lichaamsgerichte behandelingen een belangrijke plaats in.

De vijf elementen

Volgens de Ayurveda bestaat alles uit de vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. In het menselijk lichaam manifesteren deze vijf elementen zich als de drie bio-energie├źn Vata, Pitta en Kapha. Deze energie├źn zijn de basisprincipes van het leven.
Vata: ether en lucht als principe van beweging. Vata is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling en alle bewegingsmechanismen in ons lichaam. Als Vata in balans is, voelt men zich vol energie, vrolijk, enthousiast en creatief. De geest is dan rustig, helder en wakker.
Pitta: Vuur en water als het principe van transformatie. Pitta regelt de spijsvertering, de stofwisseling en de lichaamstemperatuur. Pitta reguleert de alertheid van de geest, de scherpte van het intellect en de mate van verfijndheid van het gevoelsleven. In evenwicht zorgt Pitta voor tevredenheid, energie, spreekvaardigheid, een goede spijsvertering, de juiste lichaamstemperatuur en een heldere geest.
Kapha: Aarde en water als principe van vorm. Kapha geeft stevigheid en stabiliteit aan het lichaam en houdt de vloeistofhuishouding in evenwicht. Als Kapha in balans is, uit zich dat in kracht, uithoudingsvermogen, een sterk immuunsysteem, geduld en psychische stabiliteit.